Followers

Wednesday, September 30, 2009

Beringatlah!!

Tadi..dalam lebih kurang kul 6.30 petang gitu..
sewaktu aku tgh landing baek on my sofa..
aku terasa cam berayun semacam...mase tu adik aku tgh berbaring canteeekkkk kat depan tv..
.aku x pikir panjang..yg bermain difikiran...."peningnye pale"...
but tetibe adik aku bersore.."eyhh..rase cam bangunan bergoyang lah long..along rase x??"
..soklan adik td membuatkan aku tercuak seketika..
maknenya ayunan yg ku rasekan td bukanlah kerana aku nie pening tp..
mmg berlaku sumting..cuak aku makin menjadik2 bile tetibe adik aku dapat sms dari bf die
yg duk di apartment blok bersebelahan yg mengatakan
"ade gegaran berlaku..jika berlaku gegaran lagi dalam tempoh terdekat nie..
sile keluar n turun dari umah,semua org di blok nie dah pun kecoh pasal gegaran td..."
...uisehhhhh..betolla..ade gegaran..
ape aku nak wat nie..???!!..ekceli mmg aku dalam keadaan yg panic teramat dat time..
aku terus amik hp n dail my hubby punyer number..
"awk,,jgn balik lewat taw..td ade berlaku earthquake..
n kat umah kite terasa gegaran..better u come home before sumting bad happen"..
(cam siotttt je speaking LONDON)
my hubby pun agaknye lepas aku kol tu terus gegas balik la kut..
sebab dalam kul 7.15 gtu die dah smpi umah..
mase tu aku n adik tgh sedap layan astro..
"awak ni..wat suspen ajela..sy punyela kelam kabut balik riso kut jadi pape..
td cakap ngalahkan bangunan dah nak roboh..
alih2 sy balik..sedapnye tgk awak landing depan tv ekk...."
aku hanye mampu tersengih..
nampak sgt ke CUAK kan aku dah nyusahkan my hubby..
apepun keadaan dah pun terkawal..gegaran tidak berulang ..
aku bersyukur sgt2 sbb takde benda yg tak diingini terjadi..
mase kejadian td..dalam ati aku tak henti2 berdoa..
semoga Allah panjangkan usia aku n selamatkanlah seluruh ahli keluarga
dan sahabat handai aku ..tak kira duk kat mane sekalipun..
moga dijauhkan dari segala bencana..
n paling penting..aku doakan kandungan aku..
aku sgt2 berdoa agar aku diberi peluang utk menikmati
saat2 indah idup bergelar ibu..
.....
wlubgmanapun..semoga kejadian gegaran td
dapat memberi peringatan kepada seluruh umat manusia...
beringatlah n bersiap sedialah utk menghadapi sebarang kemungkinan..
ajal maut di tangan tuhan..amal maaruf nahi mungkar..
beribadat dan beramal lah kite umpama kite akan mati di keesokan hari..
nescaya kite akan sentiasa hidup dalam keadaan bersiap sedia utk menghadapi MATI..
(SUBHANALLAH!!..Peringatan ini utk semua dan untuk diri aku sendiri....)
.....



Tuesday, September 29, 2009

Saje Suke Suki...



aku xde mood nak cite panjang2..xde idea nak mengarut kat sini...kalo stakat upload gambar n buh caption sket2..bleh gagah la lagik..nie la hobi terbaru aku..edit mengedit gambor..sukenye aku bile dapat install software Adobe Photoshop Element Ver. 6..leh la aku abeskan mase edit gambor2 lame..tp xde la terer sgt edit2 nie..saje suka suki je..benda lain aku dah xde mood n x rajin nak wat..so sorry la guys...tunggu la mase n ketikanya bile mood aku akan datang kembali..







yang ni plak..saje2 upload..amik dari blog Teratak Indah...dalam gambar nie..adalah senarai peserta Contest Riang Ria Raya yg dianjurkan oleh owner blog Teratak Indah..very nice kan..hehehe..ske betul tgk benda2 yg kreatip nie...

(maybe my baby x ske ibunye berceloteh byk sgt dalam blog nie...tue yg die wat ibu ilang mood lately..xpelah..sekejap jer...tak lame lagik..semuanya akan beransur pulih..InsyaAllah..)


Monday, September 28, 2009

No Mood Lorr!!!

Sorry guys..i'm not in Mood..
mood raya pun tidak..mood keje pun tidak..
kalo mood M.A.L.A.S....yg nie mmg sgt2 betul..
aku malas nak wat keje..malas nak wat pape...
selera makan pun down..td mase lunch..
benda 1st yg aku carik..asam masin..n air fresh Oren...
mulut terasa pahit..perut rase sebu..
nak makan nasik..jadik macam fobia..
smlm selera nak makan nasik punyalah membuak-buak..
tp bile dah masuk 2 suap..terus jammed..xleh telan..
nak taw pasal pe..??nasik n lauk2 aku jadik pahit ya'amat..
pelik btol...aku tgk..laki aku makan punyer la selera..
kenapa lak aku makan leh rasa pahit..??
aku tanye mama..mama cakap.."org peknen mmg camtu"
aku pun try la makan benda lain..mmg betul la..rase pahit..
so..aku terus jadik takut nak makan..
dari smlm smpi arini..yg bleh masuk dalam mulut ni cume..
roti gardenia coklat, asam masin n air oren( yg masam2 )
tu je la yg mampu aku telan..
susu skang ni lansung xleh nak telan..minum2 je muntah"bb takmau minum susu dah ke..??
majuk kut sbb skang ibu dah tak minum susu coklat..skg ibu minum susu putih..
bukan salah ibu..ayah yg salah beli..
utk tak membazir..terpaksalah ibu habiskan jugak..
pasni ibu akan pastikan ayah tak salah beli susu lagi..ye bb.."
.
.
.
k la..aku nak sambung wat keje..
keje melambak sebenarnya..
wlupun aku dalam mood malas..
aku still kene siapkan..
aduyaiii....kuatkan smangat, Jue..

Friday, September 25, 2009

Ceritera Raya 2009


Salam Olls....hehehe..lamenye tak membebel kat sini..almaklumlah cuti raye..tahun nie aku raya sakan..smpi tak sempat nak update blog..as u olls sume tahu..tahun nie aku beraya kat my tempat kelahiran...Pasir Mas, Kelantan..dis year adalah tahun pertama my hubby jejakkan kaki ke kampung halaman aku..untuk menyambut hari raya..sonok betul die..siap dapat layanan VVIP..hehehe..mana taknye, semua uncle2 aku sibuk duk melayan my hubby..bawak die beraya sana sini..bwk sopim lagik..atuk aku pun same..macam dah tak de cucu lain dah di buatnya..duk melayan laki aku jer..smpi makan pun berjemput bagai..aku pun my hubby lupe nak ajak..sakan betol die raya kat my kampung...apepun ..thanx God sbb seluruh kaum kerabat famili aku dapat terima my hubby dgn seadanya..(..bangga la tu bile sume duk adap die jer...)

bercakap pasal aku plak..tahun nie..aku raya as usual..cume bezanya..tahun nie tahun pertama aku beraya sbg isteri org..so di pagi raya yg mulia..kene lah bermohon maaf dgn suami..kalo dulu dgn mama n abah jer..skang dgn my hubby plak..pengalaman yg sgt manis dalam idup..tp tahun ni..aktiviti aku agak terhad..almaklumlah..jadik mak buyung nie bukan senang nak lasak sane sini..wlupun baru nak masuk 3 bulan..tp disebabkan "mabuk" org mengandung kerap melanda diri aku nie..so life aku lebih byk duk tolong2 kat umah je la..nak ikut sgt all my famili g beraya..mmg tak larat..pale asik pening ajer..muntah2 tu jgn di kira la..so..better i stay at home dari menyusahkan org lain..btol tak??...

pada aku..tahun nie adalah tahun paling happening bagi aku n seluruh ahli keluarga Wan Othman dan Che Zabidah..mane taknye..we all bukan stakat sambut raya..malah siap adakan sukaneka lagi time2 raya nie..very2 the lah...mcm2 acara dorang arrange..ade lari dalam guni..ade acara isi air dalam botol..ade cari gule2 dalam tepung ..ada acara rebut kerusi..n mcm2 lagik la..mlm tu plak siap ade kuiz ala-ala Kelab Pop..giler btol dorang nie..ade aje idea nak meriahkan suasana raya...hahaha..n disebabkan aku takleh nak join..so terpaksalah aku jadik cameraWoman..merakam segala aksi2 lucu semasa sukaneka tu dijalankan..mmg kelakar..next year kalo ade lagik..aku mesti akan join..sbb next year baby pun dah keluar..leh la join kan..syok sgt tgk dorang bersukan..dengki aku woihhhh!!..

ha..tu la cite aku ttg raya tahun nie..mmg aku n seluruh ahli keluarga terasa sgt2 yg tahun nie adalah tahun yg paling happening...happening tahap gaban..hopefully next year akan lebih happening lagik..huhuhu

**kalo korang nak taw..baju raya aku tahun nie sendat tang perut..(sbb tempah awal2 lagik..mase tue blum peknen lagik)..tp disebabkan nak warna same tema dgn seluruh famili aku..aku pakai jugak..dorang pun paham..mak buyung mmg gitu..huhuhu..

Wednesday, September 16, 2009

Kata-Kata Terakhir Before Raya..


hye all..diz might be my last entry be4 raya..malam nie aku dah nak gerak balik Ipoh(my parents home)..sok maybe akan pose sehari di umah mama n abah..n lepas sahur ari sabtu...aku n de famili akan bergerak balik ke kg my mama di Kelate(kecuali Abah sbb abah kene keje diz raya..huhuhu..cedey arrrr..)....jalan jauh la mak buyung raye kali nie..hopefully aku leh bertahan..
pepagi nie aku sebok menyetelkan keje2 umah,basuh baju,kemas barang2 nak bawak balik..termasukla kuih2 raya,baju2 raya n duit2 raya yg nak di bawak balik..wah..macam byk jer bunyiknye kan..hihihi..ekceli aku tgh demam nie..nak dekat raye ni la plak aku nak demam..heartburn aku dah beransur pulih selepas makan ubat gastrik..but demam la plak..tension jer..(ibu..plzzz be cool okeeee)... my hubby pun demam gak tue..kesian gak nengok..konpom jangkit dgn aku..but still gak nak g keje..sbb ade keje yg blum disetelkan..malam nie die nak drive blik Ipoh..harap2 demam die beransur oke la ..kalo tak..terpaksalah aku yg drive or my lil bro, Boy yg bawak kete..aku tak bape yakin kalo Boy yg drive,..die tu mat rempit..asik nak laju jer...riso lak aku..nak suh adik, Zetty..mane la die reti nak bawak..ntah tahun bile la nak smpai kalo bg die bawak..stakat nak drive smpi Ipoh nie...ok la lagik..ari sabtu nanti dah nak gerak balik Kelate..jalan dah la jauh..makan 5-6 jam..aku dah la tgh mabuk..demam lagik..laki aku pun demam..hopefully perjalanan aku selamat..n semuanya akan pulih sperti sdiakala.. hurmm...sebelum aku balik kg n away from my blog nie for a weeks(maybe)...aku nak wish la kat sume2 kawan2 aku seantero dunia..tak kira la dari mana asal-usulnye..dari ceruk mane sekalipun..semuanya adalah kawan2 aku..selagi korang kenal aku n anggap aku kawan2 korang...oke..so aku nak ucapla..Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin..andai terkasar bahasa ,tersilap kate...aku mintak maaf ye kat korang sume...0-0 ok..aku pun dgn penuh keikhlasan n hati yg terbuka..sedia memaafkan kesilapan n dosa korang pada aku..pasni kite bukak buku baru oke...insyaAllah....

Join Contest Riang Ria Raya

Bile klik2 blog kengkawan ..aku tengok sume dok sonok masuk contest..so..aku pun jadi eksaited la jugak nak join..mana lah tahu leh menang..kan..kan..hehehe..contest nie anjuran blog nie..(sile klik banner kat bawah nie..) dan tarikh tutupnya pada 18hb September 2009..sape yg rase2 nak masuk..moh cepat2 join..

'Create
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

gambar yg nak aku pertaruhkan dalam contest Riang Ria Raya Nie adalah..Taraaaaa:-


ha nie gambar aku mase raye 2 tahun yg lepas..mase ni single mingle lagik...huhuhu..mase ni tgh beraya kat umah maklong aku di Kampar, Perak..


ni gambar dgn my adik beradik..di hari yg same..tempat yg same..(gambar2 nie skadar hiasan)

Tuesday, September 15, 2009

Kisah Awal pagi td..


hahaha..ape ke gilenye aku arini..mase aku publish entry nie..lagi bape puluh minit nak buke pose..leh lak menepek kat depan lappy lagik..bukan reti nak masak ke hape..arggghhhh!!!..aku bukan pose pun arini..nak masak beriye2 nak wat pe..laki aku lak buke pose kat luor..so..ape ke hey nye aku nak masak bagai..btoii tak...??

sebenornye pagi2 td aku g klinik..ate semedangnye muntah2..kembung perut n asik nak pitam..riso le pulok kalo2 ade pape dgn aku nie kan..kalo tak kat aku..mane la tahu..kat bb aku dalam pewut nie ker..sape tak riso weiii..aku pegi la Klinik Lita alis kat P9..ramei le pulok pepagi td kat klinik tue..

ade satu pacik tue..aku nengok sehat aje pun..siap bace surat kabor..sambil kaki silang panggung lagi..pastu ade le sorang makcik nie pulok..maybe die kenai le pacik yg sorang nie..die nanye2 la kat pacik tgu kot sakit ape datang klinik tu..pacik tue dgn selamba jawab.."sakit perut..gastrikk.."..aku lekas2 pandang laki aku..n laki aku pun pandang aku same..sambil tersenyum sinis ujung2 bibir..hahaha..kate je la tanak pose..gastrik kunun..hahaha..pepagi lagik aku dah kurang pahale pose..duk ngutuk org dalam ati..

pastu mase turn aku masuk check dgn dokter..aku cakap le..aku sakit perut..perut aku kembung smcm..nak membuang payah..pastu selalu muntah2 lepas makan..penig2 nak pitam..dokter tu kate.."biase la bulan pose ni mmg ramai yg kene simptom macam tue.."..ciss..kurang ajor..aku belum abeh cite .. die dah pk aku nak tuang pose le tue..waklewww lengkung die..pastu aku cakap le.."ekceli sy ni ngandung dokter.."..die diam kejap..pastu suh aku baring kat katil dalam bilik tue sbb die nak cek perut aku..die ketuk2nye perut aku..mmg jelas dengor bunyik angin penuh dalam perut..die tekan2 nye ulu ati aku..sakit weiiiii..die kate"awak kene heart burn nie,org mengandung mmg akan kene penyakit nie..kalo tak jage makan..mmg senang kene..n satu lagik...awak ade gastrik???"...aku angguk la..mmg aku dari skolah lagi ade gastrik..tp tak le kuat..die suh aku bangun n duk balik kat kusi..die cakap yg aku nie gastrik sbnrnye selain heart burn tue..sbb tu la kembung perut,susah nak be**k, rase nak pitam n muntah2..perut aku tak tahan ..gastrik n heart burn dah bertembung...tu yg buat gastrik aku jd makin serius..dokter bg aku ubat n suh aku makan...ubat tu berfungsi utk buang segala angin dalam perut aku n melawaskan pembuangan sisa toksik..

kate die..kandungan aku ok..selagi xde cramping n bleeding..maknenya..baby aku dalam keadaan stabil n takde masalah..alhamdulillah..so..balik2 je umah..terus sapan makan 3 keping roti..n then telan ubat yg dokter bagi..perut aku mmg pedih giler ...n bile ketuk2 rase cma belon angin..huhuh..lepas makan ubat tu aku jadik mengong sekejap..n terus terlena..ubat tido kot...smpi aku sdiri tak sedor bile mase laki aku kuor g keje..aku bangun dah dekat2 nak kul 4.30ptg..(mase aku tido tu..jam kul 1.30tgh camgitu le..)mak aii tido...tak henggat..

hah..itu la kesahnyer...hehehe...so arini..aku tak pose..n xleh la nak buke pose cam org yg berpuasa..arap maklum la yer...insyaAllah lepas raye nanti aku akan cepat2 ganti pose yg aku tinggalkan..sehingga ke arini..aku baru tinggal pose selama 6 ari...6 ari tu...ape kate tambah lagi 1 hari utk cukupkan seminggu???ahakssss...

Sunday, September 13, 2009

Kad Raye Dari Kawan2 Blogger


Dengan Ingatan Tulus Ikhlas

to my dear cutie sista..Cik Yana..thanx sbb sudi bg akak kad raye yer...nice sgt2..raye tahun depan nak duit raye skali taw..utk bb akak..hehehe..jgn mare..gurauan ari raya..





Yang ni lak dari kak sweetmama a.k.a

miezaniera.blogspot(penganjur contest pasangan seiras)..thanx kak for diz sweet raya card..






Thanx to cekgu Amy sbb sudi bagi kad raye kat aku..hehehe..so nice n so sweet..skang nie semua dah men o9...xde dah men pos2..sangat2 mengujakan..aku mmg sbnrnya setiap tahun jarang dapat kad raya..sbb aku sdiri jarang pos kad raya..but skang setelah ade kemudahan o9 nie..macam FB, Blog..senang la sket kan..men tepek jer..tak yah tulis2..takde gune pen..takde guna sampul..xde gune setel..juz click jer..smpila..apepun kepada yg sudi bagi aku kad raya..tak kira la melalui o9..by kad or ucap by sms..aku nak ucapkan terima kasih yg tak terhingga..n di kesempatan yg ade nie..sementelah aku tgh nak publish entry nie..aku nak ucapakn Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri , Maaf Zahir dan Batin (Kalo Ade..)..sonok kan kalo kite dapat berkumpul beramai2..selama nie jumpe kat blog jer..kenal pun melalui alam maya..kalo dapat jumpe n kenal secara live..alangkah bestnyerrr..hehehe..oke lah ah panjang lak aku berceloteh..perut tgh tak bape nak sedap nie..kembung ajer...so not comfortable la..till then..jumpe lagik di lain entry..tata

Yang kecik cinonet nie..datangnya from my akak yg sgt2 aku syg n sgt2 giler2 kentang..kak Ommy Firuz a.k.a MakDara Terdiva..ahaksss...kecik je kan kad nyer..ke aku yg tak pandai nak membesorkannye.....aku pun xleh nak baca ekceli....tp xpelah..yg penting sweet....luv u kak..n thanx for the card..




ni kad dari Puan Nard @ Ayien..
thanx yer Nard....so sweeet...


n yang nie plak from Ms Iqafi..creative akn dorang2 nie..


p/s:- kepala aku lately pening2..so idea nak ulas entry agak terhad...hehehe...arap maklum..

Saturday, September 12, 2009

Apa nak jadi la ....


“Masalah ini mula Nana hidu sejak bulan lima tahun ini juga namun Nana kuatkan hati kerana sayangkan keluarga kami. Sudah sebulan tidak sebumbung dan akhirnya kami sepakat mencapai kata putus. Memang banyak Nana dengar gosip mengenai orang ketiga dalam rumahtangga kami namun ia tidak benar sama sekali. Nana banyak kali buat solat meminta petunjuk dan bayangan yang diterima tetap sama. Dia semakin jauh daripada Nana.

Dia terlalu sibuk dengan shooting dan apabila balik, Nana dan Rayyan sudah pun tidur so kurang komunikasi di situ. Sejak awal perkahwinan kami memang selalu berbalah dari segi pendapat namun kami tetap berusaha menjaga keutuhan hubungan ini. Memang orang kata tahun ketiga perkahwinan banyak dugaannya, namun Nana serahkan semuanya pada takdir atas apa yang berlaku,” katanya yang memfailkan cerai di Seremban.

“Sebenarnya dia dah lafaz ceraikan Nana sebanyak dua kali dalam bulan yang sama iaitu bulan Ogos yang lalu, kali pertama tu dia ceraikan Nana dengan talak satu, tetapi kami rujuk kembali secara bersendirian dan pada hujung Ogos dia lafazkan lagi sekali dengan talak dua.

Yang Bermain Di Fikiran....

Hye all..
sowi lame tak update..
lately mmg dah bosan nak apdet cite kat blog nie..
penat pose..penat melayan kondisi diri..
penat segala-galanya lah..
skang nie..byk mase aku dihabiskan dgn berehat..
xtvt terbaru aku..adalah tido..
tp tak la setiap hari..
ade hari aku tahan jer..
kalo di layan sgt mengantuk aku tue..
alamatnya aku makin mengembang la nanti..
ni pun dah naik kembang..
lately..selera makan kureng...
nak makan pun jadik takut...
asal makan jer..bluwekkkk!!
asal makan jer..bluwekkkk!!
sia-sia je aku makan..
skang nie dah tak ikut mase dah..dah tak sesuwai di panggil mownink sickness..
becos..benda ni jadik kat aku tak kira mase..
ade masenya..pagi2 lagik dah wat hal..
kadang2 petang2..n selalunya..lepas berbuke..
sonok jugak dapat experience macam nie..
bukan selalu kan..hanya insan yg bertuah dan terpilih jer dapat nikmat macam nie..
wlupun penat..tp aku bersyukur..semua nie anugerah Tuhan...
tak semua manusia bertuah..btol tak...!!
.....
....
...
..
.
so skang nie..
aku rase..blog aku nie mungkin tidak akan se aktif dulu lagi..
aku tak se free dulu..
hehehehehe..
harap2..korang sume tak merindui aku..
n aku mungkin akan kembali sesekali bile terasa rindu..
insyaAllah akan kembali aktif selepas segalanya beransur pulih..
atau mungkin blog ini akan berkubur saja disini..
mungkin....siapa tahu..
k la..tetiba lak pale aku jadik pening tahap gaban..
aku nak rest...
tatata...

Wednesday, September 9, 2009

Rezeki Baby Dalam Perut..


Salam sume..lama aku tak bebel kat sini kan..hehehe..
windu kat blog aku nie...seb bek la aku ari2 jenguk..
kalo tak dah bersawang dah..hahaha..


arini aku nak kongsi berita gembira dgn kawan2...
sejak awal pose smpi la dah nak raya nie..
asik berita gembira je kan..oke la...
mesti korang suke kan tgk aku happy n gembira...ke ade yg tak ske...??
arap2 xde la ekk..hihihi..kalo ade pun..ade aku kesah...
tp aku tau..korang sume syg kat aku kan...


ekceli..nak bitau korang nie..
ingat tak yg last week aku ade masuk
"Contest Pasangan Seiras" anjuran blog
Sweet Mama ..
so kelmarin aku jenguk2 la tgk ape perkembangan contest tue...
dan aku tgk..pihak penganjur dah pun memproses penyertaan aku n peserta2 lain..
malah beliau dah publishkan senarai gambar-gambar semua peserta2 yg mengambil bahagian..
makkkk aii punye la ramai blogger yg join contest tue..
de can ke aku nak menang..???
aduyaiiii..suspen gak..nie kat bawah nie...
tertera gambar yg aku antar sbg penyertaan aku dalam contest nie....


sile klik pada gambar utk tumbesaran..


lega rasenya bile penyertaan aku tak ditolak..
manalah taw tak memenuhi syarat ke hape..kan
..
dan tadi..after lunch tadi..alangkah terkujat nye aku...
bile aku bukak blog aku..n tengok list blogger2 aku kat sidebar tue..
aku ternampakkan sesuatu yg sgt2 aku kenal...
ya..mmg betull..ade blogger yg publish entry gune pic aku..
pic yg aku antar sebagai penyertaan utk Contest Pasangan Seiras..

memang tak silap lagi...ni gambarnye...




korang nampak tak gambar aku tue..tue gambar aku n disisinya ade tertulis "Diumumkan pemenang hadiah misteri"...takasima aku sekejap..cepat2 aku klik blog tu n bace isi kandungannya..n YESSSS!!..aku menang hadiah misteri utk contest tue..keputusan telah pun di umumkan..dan aku la pemenang adiah misteri contest tue..wah..2 kali aku ulang ayat nie..eksaited sgt2..ape lah agak2nya adiah yg aku dapat ..sonok jugak masuk contest camni kan..hehehe..aku join for fun..tp bile menang..sonok sgt rasenya...

hehehe..ni jela berita gembira yg aku nak share dgn korang..gembira aku sbb dimurahkan rezeki di bulan yg mulia nie..alhamdulillah..maybe menang nie kerana rezeki baby dalam pewut..belum keluar pun baby dah buat ibu gembira..hope bile baby dah kuar nanti ..bakal membawa kebahagiaan dan kegembiraan yg berganda-ganda lagik utk keluarga aku..InsyaAllah....



Sunday, September 6, 2009

Rasa Apakah Ini??

Aduyai..aku blurrrr sgt2....lately mood aku jadik swing sane..swing sini...pale plak..asik pening2...naik kete pening..tgk tv pening..duk saje2 pun pening...memusing2...aku tahu..semua nie harus aku tempuhi as a preggy woman...but sumtimes..i really sick of it..(baby..ibu tak bermaksud yg ibu sick of u ..oke)..maybe diz is my 1st time kene alami sume nie..yg terdahulu tak sempat nak merasa semua nie..dats y aku jadik agak tidak selesa dgn perubahan yg berlaku..dah 3-4 ari aku jadik camni..moody,pening2,selera mata terhadap makanan sgt2 tinggi..tp bile tem nak makan..ampessss..makan sket dah takleh nak sumbat lagik..tu pun terasa cam nak terkeluar balik..even nak telan 2 bijik suplement utk baby pun aku jadik nak muntah..(obimin n acid folic)..tp demi utk my baby..aku telan jugak..same gak dgn susu Anmum tue..slalunya..aku mmg minum one shoot jer..siyes sedap susu Anmum perisa coklat tue...but sejak dua menjak nie..rase nak telan susu tu pun dah jadik tak lalu..tp aku tetap minum jugak..3 benda wajib (obimin, acid folic n susu Anmum) mmg aku berusaha utk tak skip pengambilannya..aisemen..teruk jugak rupenya nak jadik seorang ibu nie kan..nasib la aku nie alah tak teruk smpi kene melepek je kat sofa..wlupun aku dah start pening2..n dah mule loye2 tekak..tp aku still leh wat keje umah cam bese..leh masak lagi..leh basuh kain lagik..even leh kemas umah lagik..but yg aku sgt2 perasaan..aku dah start takleh nak bau perfume, body spray or bau roll on deodorant pun..mule2 dulu..ske sgt bau2 tue..skang nie..sekali hubby sembur jer aku dah ngamuk..siap tutup idung..x bley tahan..siyes aku takleh tahan..rase nak buang sume2 perfume n pewangi2 tue..muke aku nie yg jarang nak naik jerawat(last naik mase seminggu sebelum kawen-6 bulan lepas)...dah mule nak berjerawat..kulit jadi more oily...makin aku gune pencuci muke..makin berminyak..so aku stop gune facial cleanser for a while..n yang the latest..aku dah terkena heart burn...pedih ulu hati...rase sgt2 tak selesa..hubby belikan aku Gaviscon..tp aku takut lak nak amik ubat tanpe prescription dokter..so ..aku simpan je lah dulu ubat tue..wlupun saat nie aku sgt2 memerlukannya..hurm..tak taw la bile sume nie nak berakhir...hope after abes 1st trimester nie..semuanya akan jadi lega dan kembali pulih..hopefully.....

Dari Sebesar Biji Sawi Ke Limau Nipis

Berapa Besar Bayi Anda Semasa Trimester Pertama

Perjalanan di alam rahim... dari sebesar biji sawi hingga sebesar limau nipis... ikuti 'dialog' bayi anda semasa trimester pertama kehamilan anda...

Larangan Makanan Utk Ibu Hamil


LEBIH dari 15 % anak-anak yang lahir di Amerika Serikat potensial beresiko mengalami kerusakan otak dan berbagai gangguan dalam proses belajar yang disebabkan oleh pemaparan merkuri ketika masih didalam kandungan. Menurut hasil-hasil penelitian pemerintah menunjukkan bahwa beberapa jenis ikan tertentu dituding sebagai penyebabnya.

Selain itu..bagi anda yang sedang hamil, sebaiknya menjaga pola makan anda. Ini untuk menjaga kesehatan bagi si janin. Adapun makanan yang harus anda hindari yaitu :

• Makanan mentah atau setengah matang.
Makanan ini sangat besar kemungkinannya terdapat bakteri atau kuman penyakit. Adapun bakteri tersebut yaitu bakteri Listeria (mengakibatkan keguguran atau janin meninggal dalam kandungan), bakteri Salmonella (memicu keguguran), parasit Toksoplasma (janin berkondisi abnormal), serta bakteri E. coli (merusak usus dan ginjal).

• Seafood
Bukan berarti ibu hamil tidak boleh mengkonsumsi makanan dari laut. Karena makanan dari laut banyak mengandung omega 3 yang sangat membantu bagi kecerdasan anak. Seafood disini merupakan seafood yang mengandung merkuri dengan kadar tinggi.

• Kafein dan teh herbal
Kafein bisa ’menembus’ plasenta, sehingga akan memengaruhi detak jantung serta sistem pernapasan janin. Bahkan, beberapa studi menyebutkan, minum kopi secara berlebihan erat kaitannya dengan rendahnya berat badan lahir bayi dan meningkatkan risiko mengalami keguguran dan janin meninggal saat lahir.
Teh herbal yang diramu dengan daun raspberry atau rosemary, sebab bisa memicu terjadinya kontraksi.

• Keju lunak dan susu mentah
keju lunak seperti keju Brie, Camembert, Feta, Blue Cheese, dan Roquefort (kecuali pada label tertera dibuat dari susu yang telah dipasteurisasi). Dipasteurisasi yaitu dipanaskan sampai suhu 60°C selama 30 menit untuk membunuh bakteri.

Ikan Dan Khasiatnya...

Ikan mengandungi banyak nutrien penting, termasuk protin dan sepatutnya menjadi sebahagian besar dari diet harian kita. Hanya sebahagian kecil dari ikan (100 gram) menyediakan 1/3 hingga separuh dari keperluan protin seharian. Ikan juga kaya dengan vitamin B12 yang diperlukan oleh sistem tubuh. Ikan berlemak seperti salmon, makerel dan herring juga mengandungi 2 kali ganda kalori dari ikan lain.....

Saturday, September 5, 2009

11 Layers of Me

Layer One: On the Outside
Full Name: Zunita
Birthday: 22 January 1981
Current Location: Putrajaya
Eye Color: Dark Brown
Hair Color: Dark Brown
Righty or Lefty: Righty
Zodiac Sign: Aquarius
Layer Two: On the Inside
Your Strengths: My Family
Your Fears: Losing My Love Ones
Your Weaknesses: My Family
Ambition in life: To Be An Engineer
Layer Three: Yesterday, Today, Tomorrow
Your thoughts first waking up: What will happen today in my life?
Your bedtime: 12.00 o'clock
Your most missed memory: my childhood
Layer Four: Pick Your Choice
Pepsi or Coke: both
McDonald's or Burger King: Mekdi
Single or Group dates: Both
Adidas or Nike: Both
Lipton Tea or Nestea: Neither Nor
Chocolate or Vanilla: Choc
Cold Coffee or Hot Coffee: Neither Nor
Layer Five: Do You
Smoke: no
Have a current crush: Married Oredi
Think you've been in love: owez wif my hubby
Want to get married: married oredi
Believe in yourself: yes ofkos
Think you're a health freak: hope so..
Layer Six: In the Past Month
Drank alcohol: no
Gone to the mall: sumtimes
Eaten Sushi: no
Gone skating: not yet
Dyed your hair: once
Layer Seven: Have Your Ever?
Played a stripping game: no
Gotten beaten up: yup
Changed who you were to fit in: myself
Layer Eight: Getting Old
Age you are hoping to be married: 28
Layer Nine: Perfect Mate
Best Eye Color: dark brown
Best Hair Color: dark brown
Short or Long Hair: long hair
Layer Ten: What were you doing...
1 Minute Ago: start answering diz quiz
1 Hour Ago: preparing to berbuka puasa
1 Day Ago: as usual..
1 Year Ago: still be Amer's fiancee
Layer Eleven: Finish the Sentence
I Love: my hubby, my family n my friends
I Feel: completed
I Hate: jealousy
I Hide: nothing
I Miss: my childhood time
I Need: more rest now!

Memang Sah...





dah lame tak berfotogedix...arini..on the way nak g pasar ramadhan dgn hubby..saje2 la amik hp snap 4-5 keping..kejap senget ke kanan..kejap senget ke kiri..posing la katakan..tp bile tgk2 balik pic yg aku snap tu..mak aiiiii..aku ke nie..??siyes ke nie aku..??aku la sape lagik..aduyaiiii..baru peknen nak masuk 2 bulan ..tp badan aku naik mendadak siottt..bahagian perut leh kontrol lagik..wlupun mmg perut aku sejak azali berkulit tebal..hahaha..tp bahagian boops...mak aii..my boops kah??awat makin bosar...takkan sakit2 smpi bengkak cenggini...??hubby pun dah mule tego..malah kat opis pun dah ade yg bersore..mule2 aku ingat dorang saje nk ngusik..sbb aku nak la pasan yg aku ni selim lagik..tp bile tgk gambor nie...memang sah...memang sah aku dah gumuk...lengan, peha..aduyaiii..pinggang pun dah mule xde nie..nie baru 2 bulan weihhhh..!! nanti 3 bulan??..5 bulan??..7 bulan??...9 bulan???..mesti dah macam belon gas, kan..kan....waa..tatooootttt nyerrr..nampaknye kene slow down..makan kene kontrol..kene start diet sihat..diet seorang ibu hamil....erk..but lately aku dah kurang makan..dgn pose lagik..nape ekk??..ke mmg normal..??..hope tidak memudaratkan..maybe sbb aku nie mmg jenis chubby..dats y la badan aku cepat naik bile peknen..maybe..huhuhu

**baby, ibu dah semakin tak mengancam lagik...huhu..dalam mase yg singkat..ibu dah makin mengembangkan pinggang ibu...harap2 ibu dapat kecik balik lepas baby kuar nanti..insyallah...Aminnn..

Friday, September 4, 2009

Tag Saat Mengantuk..

1. Who was your first love?
:: Nie cite jujur punyer ekk..1st love aku name die Mohd Mubarak B. Shamsuddin@Boy..mase tu baru abes skolah...skang die dah kawen n dah ade anak sorang...now die stay kat Mukah,Sarawak( Lecturer Poli)

2. Who was your first kiss and when?
::Baby Fateh...hehehe..die mmg ske kiss2 nie..

3. Who was your first prom date?
::Ntah..tak hengat...

4. Who was your first room mate?
:: Nana(my bestfrens ever), Kak Ida n Alin..mase blaja kat poli..tu la 1st time duk jauh dari mak bapak..

5. What was your first job?
::Quality Surveyor(QS)...abes blaja kat poli..

6. What was your first car?
::Kancil EX660 kaler putih...tahun 2002

7. When did you go to your first funeral?
::hah???..

8. How old were you when you first moved away from your hometown?
::4 months(spt yg diceritakan oleh mama)..dari kelantan ke Perak..

9. Who was your first grade teacher?
::cekgu Ainul Mardziah...windu sgt2 kat cekgu..

10. Where did you go on your first ride on an airplane?
::Kota Bharu, Kelantan...ikut bos ..

11. Where did you go for your first date and who was it with?
::Ipoh Parade,Ipoh.....dengan Boy la...

12. When you snuck out of your house for the first time, who was it with?
::Never do dat...

13. Who was your first best friend and are you still friends with them?
::Siraneinora@Syira (malay gurl ..ok)..now we dah lost contact..since secondary school...

14. Who was the first person to send you flowers?
::Am@Mohd Rizham...he admires me..but kesian die..mase tu aku dah ade BF..tem tue aku kapel dgn Mohd Effendi(BF before my Hubby)

15. Where did you live the first time you moved out of your parents house?
::Taman Cempaka, Ipoh...mase tu stadi kat poli...duk umah bujang..tp kalo nak kira lepas stadi..kat Putrajaya ni la..

16. Who is the first person you call when you have a bad day?
::My Mom..tp tu dulu la..now..my Hubby lak jadik tempat ngadu..

17. Who's wedding were you in the first time you were a bridesmaid or a groomsmen?
:: My Cousin..Kak Lina...in year 2000..mase tu umor aku 19 tahun..

18. What is the first thing you do in the morning?
::Hug my hubby before go to bathroom..

19. What was your first career choice?
::Engineer...not enforcer..tp dah rezeki jd enforcer..syukur je la..

20. Who came out first on your mind for tagging?
::Kak Ommy Firuz...n Erin...n Akiss(3 je lah dulu)
(they all like Tagging2 nie....hehehe..sowi yer my dear...tetibe name korang lak yg terdetik di fikiran...tu tandanya aku syg korang..hehehehe)


#sape nak jwb tag nie.. sila angkat bulu ketiak masing2#

Pembawak Budak...

hye all..mesti korang perasan kan..lately sejak jadik pembawak budak..(bukan makan budak oke...)entry2 aku sume jenis yg men kopipes jer..n semua berkisar ttg pregnancy...bukan pe ..nak share info jer...smenjak takde idea nie..tu je la leh aku wat utk menghidupkan blog aku nie..hehehe..ala..sharing is caring aite..

life aku as preggy woman same jer cam sblmn2 nie..lagipun aku baru pregnant 7 weeks..alah2 tu biase la..tp takla teruk smpi terguling2..cume ade satu aritu je..pening ya'amat n muntah2..smpi aku dapat mc dari klinik suh berehat..maybe aritu ari nakal baby aku kut..ari2 lain oke jer..cume stakat terasa penat n ngantuk..n ofkos terasa sakit tetek..yg tu mmg ari2 aku alami..sentuh je sakit..saraf tgh nak proses pengaliran susu..so aku terimala..merungut tidak same skali..demi my baby..i'll do n accept everything..

Masalah aku yg paling ketara skang nie ialah..aku kurang makan..bukan xde selera cam sesetengah org tue..selera tu ade..tp jadi malas nak makan..ape yg diletakkan depan mate aku..aku makan..tp nak suh aku amik makanan utk di makan..xde la jawabnya..mama pesan..suh aku pakse gak makan..sbb nak bagi tenaga kat badan n utk baby..tp entah la..nak2 bulan pose nie..siang tentu2 takleh makan..tem buke..aku makan sket jer..tak tambah pun..pastu terus tak makan..smpi sahur pun aku minum susu anmum jer..telan folic acid n obimin..pastu dah..pelik nye..siang takdelah lapar..cume dahaga aje lah..but still leh bertahan..hope baby aku pun leh bertahan..Oh God!!...tolongla bagi aku rajin sket utk makan..tolong lah demi aku n anak aku nie..kesian baby..nanti kurus je bile kuar..

**Ibu harap anak ibu kuar nanti dalam keadaan sihat dan sempurna sifatnye..comel macam ibu..tak notty sgt macam ayah..tp kalo rajin macam ayah ..ibu suke..jadik pelukis pelan macam ayah pun ibu tak kisah....smlm,, semalaman ayah tak tido..siapkan kejenye yg melambak..jarang ayah bawak balik keje kt umah..bergulung2 pelan ayah bawak balik..kesian ibu tgk ayah..ayah semakin bekerja keras semenjak tahu baby ade dalam tubuh ibu...die nakkan yg terbaik utk ibu n baby..harap2 kite berdua dapat terus membahagiakan ayah..InsyaAllah...

Thursday, September 3, 2009

Average fetal length and weight chart

From early on in pregnancy, babies grow at different rates, so these numbers are merely averages. Your baby's actual length and weight may vary substantially. Don't worry too much if an ultrasound indicates that your baby is much smaller or larger. (Your practitioner will let you know if it's time to worry about how big your baby is.) By full-term, your baby may end up weighing less than 5 pounds or more than 9.

Note that babies are measured from the crown (or top) of the head to the rump (or bottom) until about 20 weeks. After that, they're measured from head to toe. (This is because a baby's legs are curled up against his torso during the first half of pregnancy and very hard to measure.) See our help section if you have questions about how we count the weeks of pregnancy and gestational age.


Gestational ageLength (US)Weight (US)Length (cm)Mass (g)
(crown to rump)(crown to rump)
8 weeks0.63 inch0.04 ounce1.6 cm1 gram
9 weeks0.90 inch0.07 ounce2.3 cm2 grams
10 weeks1.22 inch0.14 ounce3.1 cm4 grams
11 weeks1.61 inch0.25 ounce4.1 cm7 grams
12 weeks2.13 inches0.49 ounce5.4 cm14 grams
13 weeks2.91 inches0.81 ounce7.4 cm23 grams
14 weeks3.42 inches1.52 ounce8.7 cm43 grams
15 weeks3.98 inches2.47 ounces10.1 cm70 grams
16 weeks4.57 inches3.53 ounces11.6 cm100 grams
17 weeks5.12 inches4.94 ounces13 cm140 grams
18 weeks5.59 inches6.70 ounces14.2 cm190 grams
19 weeks6.02 inches8.47 ounces15.3 cm240 grams
20 weeks6.46 inches10.58 ounces16.4 cm300 grams
(crown to heel)(crown to heel)
20 weeks10.08 inches10.58 ounces25.6 cm300 grams
21 weeks10.51 inches12.70 ounces26.7 cm360 grams
22 weeks10.94 inches15.17 ounces27.8 cm430 grams
23 weeks11.38 inches1.10 pound28.9 cm501 grams
24 weeks11.81 inches1.32 pound30 cm600 grams
25 weeks13.62 inches1.46 pound34.6 cm660 grams
26 weeks14.02 inches1.68 pound35.6 cm760 grams
27 weeks14.41 inches1.93 pound36.6 cm875 grams
28 weeks14.80 inches2.22 pounds37.6 cm1005 grams
29 weeks15.2 inches2.54 pounds38.6 cm1153 grams
30 weeks15.71 inches2.91 pounds39.9 cm1319 grams
31 weeks16.18 inches3.31 pounds41.1 cm1502 grams
32 weeks16.69 inches3.75 pounds42.4 cm1702 grams
33 weeks17.20 inches4.23 pounds43.7 cm1918 grams
34 weeks17.72 inches4.73 pounds45 cm2146 grams
35 weeks18.19 inches5.25 pounds46.2 cm2383 grams
36 weeks18.66 inches5.78 pounds47.4 cm2622 grams
37 weeks19.13 inches6.30 pounds48.6 cm2859 grams
38 weeks19.61 inches6.80 pounds49.8 cm3083 grams
39 weeks19.96 inches7.25 pounds50.7 cm3288 grams
40 weeks20.16 inches7.63 pounds51.2 cm3462 grams
41 weeks20.35 inches7.93 pounds51.7 cm3597 grams
42 weeks20.28 inches8.12 pounds51.5 cm3685 grams
43 weeks20.20 inches8.19 pounds51.3 cm3717 grams

Fetal Development Week By Week

My baby on 7th Week Pregnancy

Baby, fetus at 7 weeks - BabyCenter

One Month

Your baby is an embryo consisting of two layers of cells from which all her organs and body parts will develop.

Two Months

Your baby is now about the size of a kidney bean and is constantly moving. He has distinct, slightly webbed fingers.

Three Months

By now your baby is about 3 inches long and weighs nearly an ounce. Her tiny, unique fingerprints are now in place.

Four Months

Your baby is now about 5 inches long and weighs 5 ounces. His skeleton is starting to harden from rubbery cartilage to bone.

Five Months

Eyebrows and eyelids are now in place. Your baby would now be more than 10 inches long if you stretched out her legs.

Six Months

Your baby weighs about a pound and a half. His wrinkled skin is starting to smooth out as he puts on baby fat.

Seven Months

By now, your baby weighs about 3 pounds and is more than 15 inches long. She can open and close her eyes and follow a light.

Eight Months

Your baby now weighs about 4 3/4 pounds. His layers of fat are filling him out, making him rounder, and his lungs are well developed.

Nine Months

The average baby is more than 19 inches long and weighs nearly 7 pounds now, but babies vary widely in size at this stage

Wednesday, September 2, 2009

Join Contest Pasangan Seiras

Nama Pasangan :
Isteri: Zunita Bt Sokafly
Suami: Amir Hamzah Bin Nisman
(Gambar diambil bulan April 2009..sedang bersiap-siap nak ke opis)

Hehehe..tetiba lak rase nak join Contest nie...contest nie anjuran blog nie--->Sweet Mama

tarikh tutupnya 4 September 2009 ..Jam 5 petang..aku rase muke aku ni xde la seiras sgt dgn laki aku..tp kalo nak kate same tembam tue..konpom..hehehe..menang atau kalah tak menjadi masalah..juz join it for fun..so sape2 yg nak join ..join jer..nak taw cara2 nya..klik kat link yg aku bagi kat atas...ade hadiah taw...tp hadiahnya..kate penganjur contest..."Rahsia"...

so..sape2 nak join..sila lah daftarkan diri sblm tarikh tutup ..selamat mencuba..


ni lak gambar Jue & Mama

Nama Anak : Zunita Bt Sokafly

Nama Ibu : Wan Norainey Bt Wan Othman

(Gambar diambil awal tahun 2009)

agak-agak...kalo anak & mak seiras..leh join tak contest nie..???

Tuesday, September 1, 2009

Naik!!!

Ari-ari kite dengar pasal "Naik"..kelmarin dengarnye..harga minyak petrol  naik..wlupun seposen or doploh lime sen....tetap gak di anggap naik..dgr2 beras pun nak naik harga...hal gula tak cukup ni pun aku rasa pasal nak naik jugak la nie..maksud aku naik harga..tambang bas dah naik..harga brg2 pun naik..berat badan aku pun dah naik same nie..(hahaha)..gaji??.. nape tak naik2??...bonus??..kasik la naik same...haihhh...semua ni propaganda...aku dah naik nyampah...semua benda nak naik..ape je yg turun..??Bagi org yg level2 bos..stakat naik 2-3 posen malah kalo nak naik 2-3 ringgit pun..mmg dorang tak terasa..sbb elaun dorang melambak-lambak..gaji pun tak sempat nak usik aku rase2 la..tp yg kuli2 nie..yg gaji ciput2..yg keje kuli2 swasta tu pun..kalo naik 5 sen pun dah sangap beb...contoh macam minyak petrol..tak silap aku Mr. G kate kat pasaran harga die turun..tp..nape harganya kat sini naik...??markup ke ape..??huhuhu..entahla..pakal aku ni tak minat bidang ekonomi je ..kalo tak..mcm2 aku nak bahas kat sini..susah la..kalo gune slogan "Rakyat Di Dahulukan"..maknanya..kalo nak susah n menderita pun rakyat dulu la..nak senang tu..usah mimpi ..tp bab nak susah..anytime..

**agak2..tahun nie..Govmen dapat bonus tak...????( soklan cepu cemas)

TAG

Nie saje2 borink-borink layan wat tag..kat opis xde keje bulan pose nie...semuanya melangut jer...nak2 unit aku yg tgh stop outstation..mmg la relax sesangat..jd utk menghilangkan ngantuk aku nie..aku layan je buat tag yg aku kidnap dari blog kak Ommy...hehehe..
1. Apakah yang anda lakukan jika anda marah
kalu aku marah..aku akan menangis..n sumtimes(dulu-dulu)aku akan buat benda yg org tak terfikir aku akan buat..aku kan seorang yg unpredictables..so..bile marah..mmg xde sape leh jangka ape tindakan aku..selalunya aku akan menghilangkan diri ke suatu tempat yg xde sape pun yg akan tahu..juz utk menenangkan hati...

2. kalau anda terkejut..boleh tak buat anda marah?

kadang2 tu mmg nek hangin gak..sbb aku tak ske terkejut2 nie..pantang betul..hubby aku jenis yg suke sergah2 dari belakang..memang kene tepuk la dgn aku..ekceli bukan sengaja nak tepuk pun..kadang2 tu tindakan refleks...hehehe..

4.apa yang anda buat untuk hilangkan marah?

kadang2 tu mmg nek hangin gak..sbb aku tak ske terkejut2 nie..pantang betul..hubby aku jenis yg suke sergah2 dari belakang..memang kene tepuk la dgn aku..ekceli bukan sengaja nak tepuk pun..kadang2 tu tindakan refleks...hehehe..

5. selalu tak anda buat orang marah?

entah la..selalu jugak buat hubby naik angin..ske sakat die..hehehe..tp die marah kejap jer...

6. kerap tak anda marah?

tak rajin la nak marah2 selalu..nanti cepat tua...ha..nie la petua aku utk awet muda..sentiasa cool..n tak rajin nak marah2....smile owez....hehehe

7. sapa yang anda nak tag? kalau diorang tak buat, anda marah tak?

malas kot nak TAG sape2..sape nak amik je kat sini..agak2 ade tak yg marah kalo aku tak TAG dorang...??hehehe

CUTI!!

Hye All..salam...

Semenjak dua menjak nie..aku mmg xde idea + xde mood nak apdet pape kat blog nie...

Mungkin untuk satu tempoh yg aku sendiri tak pasti..

So, kepada semua kawan2 yg mungkin akan merindui celoteh2 aku kat sini..

Di harapkan agar bersabar la banyak-banyak yer...

Mood aku utk berblogging mmg down terus semenjak jadi preggy woman..

harap kawan2 sume dapat memahami lah situasi yg melanda aku nie eykkk..

& doa-doakanlah kemarau bebelan dan ketandusan idea di blog ini tidak berpanjangan..

n hope aku dapat recover & recharge secepat mungkin dari mood "Ibu: The Making.." nie..